1.000 de zile lângă François Mitterrand

Autorul cărţii, jurnalistul Georges-Marc Benamou, publica în anii ‘80-’90 o revistă de mic tiraj numită Globe, adresată intelectualilor de stânga la gauche caviar din Franţa acelei perioade. Mitterrand este cel care l-a ales să-l însoţească timp de 1.000 de zile în scopul de a-i scrie memoriile.

 

Apărută în 1997, cartea Le Dernier Mitterrand (după care a fost realizat filmul în 2005) a provocat controverse mai ales în rândul familiei şi apropiaţilor fostului preşedinte. Se pare că aceştia au fost revoltaţi nu atât de dezvăluirile despre viaţa privată a preşedintelui – care avea o a doua familie secretă, inclusiv o fiică pe care reuşise să o ţină ascunsă de ochii publicului – cât mai ales de prezentarea unei scene în care Mitterrand devorează un platou de păsărele (Emberiza hortulana, presura). O specialitate seculară a bucătăriei franţuzeşti, actualmente specie protejată de legile UE. La presiunile apropiaţilor lui Mitterrand, scena festinului din carte a fost păstrată în film, însă păsările au fost înlocuite cu stridii.

 

“Visul meu? Un prânz cu Julia Roberts”, dezvăluie la un moment dat preşedintele francez. “Mi-ar plăcea să ne plimbăm împreună pe Fifth Avenue, într-un Twingo”. La întrebarea previzibilă a ziaristului “de ce neapărat un Renault Twingo?”, Mitterrand răspunde ironic: “Pentru că acesta este cadoul de rămas bun primit din partea Partidului Socialist”.

 

***

 

François Mitterrand (26 octombrie 1916 – 8 ianuarie 1996) a fost preşedintele Franţei între anii 1981 şi 1995. L-a înlocuit la Champs-Élysées pe Giscard d’Estaing şi a fost urmat în funcţie de Jacques Chirac.

 

Mitterrand a contribuit semnificativ la construcţia europeană. Printre altele, pe mandatul său, în Franţa s-a abolit pedeapsa cu moartea, o femeie a fost pentru prima dată numită prim ministru, s-a adoptat prin referendum Tratatul de la Maastricht. Mitterrand a murit la vârsta de 79 de ani.

 

În cadrul aceleiaşi serii, TV5MONDE a mai difuzat două documentare – Mitterrand, l’héritage impossible (pe 8 ianuarie) şi Un jour, une histoire (pe 4 ianuarie) – în încercarea de a dezvălui faţa ascunsă a unui politician care, de-a lungul a 14 ani de mandat, a marcat viaţa politică a Franţei.

 

Search